Bombaž

Bombaž je najpomembnejše naravno vlakno, ki ga uporabljamo za izdelavo tekstilnih izdelkov (tkanine, pletenine, netkane tekstilije), in tudi kot surovino za izdelavo tehničnih izdelkov, kot npr. kord za podlago avtomobilskim gumam. Začetki bombaža segajo v Azijo, kjer so ga Indijci prinesli na Kitajsko in preko Bizanca je bombaž končno našel svojo pot tudi v zahodno Evropo.

Zaradi njihove edinstvene strukture so vlakna bombaža idealna za tekstilno predelavo. Kvaliteta bombaža je odvisna od tankosti, dolžine in trdnosti vlaken. Semenska vlakna se razpredejo v preje. Te pa uporabljajo za pridelavo tekstilov v čisti obliki ali mešanico npr. z viskozo ali platnom. Samo gojenje bombaža zahteva visoko temperaturo, veliko vlage in sonca, ter med samo žetvijo suho vreme.

Najboljše kakovosti je dolgovlaknati bombaž, saj v predilnicah predstavlja najnižje proizvodne stroške predelave, hkrati pa zagotavlja tudi kakovostno prejo in tkanino. Bombaž, narejen iz česane preje, spredene iz dolgih vlaken, ima posebno prefinjen in mehak otip ter dobre mehanske lastnosti.

Pozitivne lastnosti bombaža so da:

– dobro vpija vlago,
– zračen in lahek je ter
– primeren za alergike.

Bombažni izdelki dopuščajo uporabo močnih pralnih sredstev, saj ga ne poškodujejo, ravno tako je dopustno kemično čiščenje, ki njegovih lastnosti ne poslabša. Madeže na bombažu je mogoče odstraniti z belilnimi sredstvi (z nadzorom koncentracije belilnega sredstva, časa delovanja in temperature). Bombažne izdelke likamo s paro na temperaturi 180-240°C. Pri 100°C v suhem okolju se bombaž ne poškoduje, v suhem okolju pri 180°C pa obstaja visoka verjetnost porumenitve, zato ob likanju uporabljajmo paro.

Elastan

Elastan je material, ki ima visoko razteznost in elastičnost, v mešanicah z drugimi vlakni se uporablja za izdelke, ki se prilegajo telesu.

Elastan je visoko elastično vlakno iz poliuretana, raztegne se tudi na osemkratno dolžino. Dodatek elastana oplemeniti kakovost pletiv, saj ima odlične lastnosti raztezanja in ponovnega vračanja v prvotno obliko. Povečuje lahkotno udobje in svobodo gibanja, izboljšuje prileganje oblačila in obstojnost oblike, prispeva k voljnosti blaga in izgladitvi zmečkanega blaga!

Viskoza

Viskoza je tkanina, ki po videzu, otipu in drugih lastnostih zelo spominja na svilo. Cenovno pa je dostopnejša od svile, zato jo v zadnjem času izpodriva. Oblačila, izdelana iz viskoze, so prijetna za nošnjo, mehka, lahka, vpijajo vlago z minimalnim učinkom potenja in prepuščajo zrak kakor izdelki iz bombaža. Poleg lepega leska jo odlikuje tudi to, da ‘lepo pade’, kot pravimo. Videz, lesk in otip viskozne tkanine zelo spominjajo na svilo. Sicer je tudi viskoza naravno vlakno, vendar je to pridobljeno s kemičnim postopkom.

Drugo ime za viskozo je regenerirano celulozno vlakno. Osnovne surovine za izdelavo so bombažni lintersi, koruzna slama, laneni in konopljin pazder ter lesna celuloza. Surovine morajo vsebovati čim več celuloze. Lesno celulozo pridobivajo iz lesa smreke, bora, topola, bukve in breze. Ločijo jo od drugih primesi in jo s kemičnimi postopki obdelujejo tako dolgo, da jo je mogoče raztapljati in presti vlakna. Po kemični obdelavi celuloze dobljeno predilno maso kemično predejo. Tako dobijo viskozni filament, nekakšno neskončno nit, ki jo razrežejo v vlakna različnih dolžin, in s tem dobijo viskozno predivo z določeno dolžino vlaken.

Sposobnost vpijanja vlage se pri viskoznih izdelkih giblje med 12 in 14 odstotkov. Ker je viskoza občutljiva za visoke temperature, jo je treba prati pri nižjih temperaturah. Enako velja za likanje. Sušenje viskoznih izdelkov na močnem soncu ni priporočljivo, saj se vlakna pod vplivom svetlobe poškodujejo; izdelki izgubijo barvo, postanejo tanjši in se prej obrabijo.

Priljubljenost te tkanine je vedno večja, iz nje izdelujejo oblačila za moške in ženske, športna oblačila, tudi elegantna oblačila, zaradi svoje ‘lahkotnosti’ pa je viskoza zelo primerna za poletna oblačila. Viskozno predivo uporabljajo v mešanicah z bombažem in volno, pa tudi s sintetičnimi vlakni. Izdelki, izdelani iz takšne mešanice, dobijo svilnat videz in otip ter so resnično prijetni za nošnjo.

Večina mnenj je da je to najboljši material kdaj, je prijetnejši od bombaža, pa še manj se natopi z vlago tako da je za čez poletje fantastičen!