Bombaž

Bombaž je najpomembnejše naravno vlakno, ki ga uporabljamo za izdelavo tekstilnih izdelkov (tkanine, pletenine, netkane tekstilije), in tudi kot surovino za izdelavo tehničnih izdelkov, kot npr. kord za podlago avtomobilskim gumam.
Začetki bombaža segajo v Azijo, kjer so ga Indijci prinesli na Kitajsko in preko Bizanca je bombaž končno našel svojo pot tudi v zahodno Evropo.
Zaradi njihove edinstvene strukture so vlakna bombaža idealna za tekstilno predelavo. Kvaliteta bombaža je odvisna od tankosti, dolžine in trdnosti vlaken. Semenska vlakna se razpredejo v preje. Te pa uporabljajo za pridelavo tekstilov v čisti obliki ali mešanico npr. z viskozo ali platnom.
Samo gojenje bombaža zahteva visoko temperaturo, veliko vlage in sonca, ter med samo žetvijo suho vreme.
Najboljše kakovosti je dolgovlaknati bombaž, saj v predilnicah predstavlja najnižje proizvodne stroške predelave,
hkrati pa zagotavlja tudi kakovostno prejo in tkanino. Bombaž, narejen iz česane preje, spredene iz dolgih vlaken,
ima posebno prefinjen in mehak otip ter dobre mehanske lastnosti.

Pozitivne lastnosti bombaža so da:

– dobro vpija vlago,
– zračen in lahek je ter
– primeren za alergike.

Bombažni izdelki dopuščajo uporabo močnih pralnih sredstev, saj ga ne poškodujejo, ravno tako je dopustno kemično čiščenje, ki njegovih lastnosti ne poslabša. Madeže na bombažu je mogoče odstraniti z belilnimi sredstvi (z nadzorom koncentracije belilnega sredstva, časa delovanja in temperature). Bombažne izdelke likamo s paro na temperaturi 180-240°C.
Pri 100°C v suhem okolju se bombaž ne poškoduje, v suhem okolju pri 180°C pa obstaja visoka verjetnost porumenitve,
zato ob likanju uporabljajmo paro.