Viskoza

Viskoza je tkanina, ki po videzu, otipu in drugih lastnostih zelo spominja na svilo. Cenovno pa je dostopnejša od svile, zato jo v zadnjem času izpodriva. Oblačila, izdelana iz viskoze, so prijetna za nošnjo, mehka, lahka, vpijajo vlago z minimalnim učinkom potenja in prepuščajo zrak kakor izdelki iz bombaža. Poleg lepega leska jo odlikuje tudi to, da ‘lepo pade’, kot pravimo. Videz, lesk in otip viskozne tkanine zelo spominjajo na svilo. Sicer je tudi viskoza naravno vlakno, vendar je to pridobljeno s kemičnim postopkom.

Drugo ime za viskozo je regenerirano celulozno vlakno. Osnovne surovine za izdelavo so bombažni lintersi, koruzna slama, laneni in konopljin pazder ter lesna celuloza. Surovine morajo vsebovati čim več celuloze. Lesno celulozo pridobivajo iz lesa smreke, bora, topola, bukve in breze. Ločijo jo od drugih primesi in jo s kemičnimi postopki obdelujejo tako dolgo, da jo je mogoče raztapljati in presti vlakna. Po kemični obdelavi celuloze dobljeno predilno maso kemično predejo. Tako dobijo viskozni filament, nekakšno neskončno nit, ki jo razrežejo v vlakna različnih dolžin, in s tem dobijo viskozno predivo z določeno dolžino vlaken.

Sposobnost vpijanja vlage se pri viskoznih izdelkih giblje med 12 in 14 odstotkov. Ker je viskoza občutljiva za visoke temperature, jo je treba prati pri nižjih temperaturah. Enako velja za likanje. Sušenje viskoznih izdelkov na močnem soncu ni priporočljivo, saj se vlakna pod vplivom svetlobe poškodujejo; izdelki izgubijo barvo, postanejo tanjši in se prej obrabijo.

Priljubljenost te tkanine je vedno večja, iz nje izdelujejo oblačila za moške in ženske, športna oblačila, tudi elegantna oblačila, zaradi svoje ‘lahkotnosti’ pa je viskoza zelo primerna za poletna oblačila. Viskozno predivo uporabljajo v mešanicah z bombažem in volno, pa tudi s sintetičnimi vlakni. Izdelki, izdelani iz takšne mešanice, dobijo svilnat videz in otip ter so resnično prijetni za nošnjo.

Večina mnenj je da je to najboljši material kdaj, je prijetnejši od bombaža, pa še manj se natopi z vlago tako da je za čez poletje fantastičen!